Yoga_National_G.jpg

Un nou studiu arata ca Yoga are puteri vindecatoare

Traducere dupa articol de Susan Brink publicat in National Geografic

 Posturi  precum cea a cainelui cu capul in jos pot sa reduca nivelele de inflamatie la pacientii cu cancer.

Cu cat invatam mai mult despre yoga, cu atat ne dam seama ca nu toti cei aprox. 20 milioane de practicanti din Statele Unite sunt constienti de beneficiile acesteia.

Yoga ajuta oamenii sa se relaxeze, scazand ritmul cardiac, ceea ce este foarte bine  pentru  cei  cu  tensiune  arteriala  ridicata.

 Posturile  ajuta  la  cresterea flexibilitatii si fortei, aducand alinare pentru cei care sufera de dureri de spate.

Acum, in cel mai mare studiu despre yoga care a utilizat masuratori biologice pentru a evalua rezultatele, se pare ca acele posturi de salutari meditative ale soarelui  si  postura  cainelui cu capul in jos  pot  reduce  inflamatia,  modul  organismului  de  a reactiona la rani sau iritatii.

Acest  lucru  este  important  deoarece  inflamatia  este  asociata  cu  boli  cronice incluzand boli de inima, diabet si artrita.

Este, de asemenea, unul dintre motivelepentru care supravietuitorii de cancer se simt in mod obisnuit obositi luni, chiar ani, dupa tratament.

Cercetatorii  au studiat 200 de supravietuitori  ai cancerului  de san care nu au practicat yoga inainte. Jumatate din grup a continuat sa ignore yoga, in timp ce cealalta jumatate a primit cursuri de 90 minute, de doua ori pe saptamana, timp de 12 saptamani, urmate de DVD-uri pe care le-au luat acasa si au fost incurajati sa practice yoga la domiciliu.

Potrivit  studiului,  care  a  fost  condus  de  Janice  Kiecolt-Glaser,  profesor  de psihiatrie si psihologie la Universitatea de Stat din Ohio, si publicat in Journal of Clinical Oncology, grupul care a practicat yoga a raportat mai putina oboseala si niveluri mai ridicate de vitalitate timp de trei luni de la terminarea tratamentului.

Dovezi de Laborator

Dar  studiul  nu  s-a  bazat  doar  pe  rapoarte  personale.  Sotul  si  partenerul  de cercetare al lui  Kiecolt-Glaser, Ronald Glaser de la departamentul de virologie moleculara, imunologie si genetica medicala al universitatii, a cautat dovezi mai puternice, de laborator.

El a examinat trei citokine, proteine din sange care sunt markeri pentru inflamatie. Teste de sange inainte si  dupa studiu au aratat ca, dupa trei luni de practica yoga, toti cei trei markeri pentru inflamatie au avut valori mai scazute cu 10-15 procente.

Acea  parte  a  studiului  a  oferit  unele  dovezi  biologice  rare  asupra beneficiilor yoga, ca urmare a unui studiu la scara larga care a mers dincolo de marturiile personale ale oamenilor despre cum se simt.

Nimeni nu stie exact cum yoga poate reduce  inflamatia in cazul supravietuitorilor de cancer de san, dar Kiecolt-Glaser prezinta cateva sugestii bazate pe cercetare. Tratamentul cancerului lasa de multe ori pacientii cu niveluri ridicate de stres si oboseala si cu o incapacitate de a dormi bine. „Lipsa somnului duce la oboseala,iar  oboseala  duce  la  inflamatii”,  spune  aceasta.  S-a  dovedit  ca  yoga  reduce stresul si ajuta oamenii sa doarma mai bine.

Alte  studii  mai  mici  au  demonstrat,  prin  masurarea  markerilor  biologici,  ca practicantii avansati de yoga au avut reactii inflamatorii mai mici la stres decat practicantii debutanti de yoga; ca yoga reduce inflamatia la pacientii cu insuficienta cardiaca; si ca yoga poate imbunatati nivelurile critice de glucoza si insulina la pacientii cu diabet.

Yoga pentru Alte Stresuri

Cancerul este o cauza evidenta de stres, dar cercetari recente au indicat un alt factor care contribuie la stres: traiul in saracie.

 Maryanna Klatt, profesor asociat de medicina de familie clinica la Universitatea de Stat din Ohio, a adus yoga in salile de clasa cu copii defavorizati. In cercetarea care inca nu a fost publicata, ea a constatat ca 160 de elevi de clasa a treia din zone cu venituri mici care au practicat yoga cu profesorul lor, au avut imbunatatiri in ceea ce priveste atentia. „Profesorilor acestora le-a placut sa o faca chiar inainte de matematica, deoarece dupa aceea copiii  s-au concentrat mai bine asupra activitatii  de matematica”,spune ea. „Sa spui unui copil sa stea jos si sa faca liniste nu are sens. Spune-le sa se ridice si sa se miste”.

Deoarece ar fi prea complicat si inoportun sa masoare reactiile biologice ale practicii yoga la elevi, Klatt a facut o cercetare similara pe asistente medicale din domeniul chirurgiei, care se afla sub stresul zilnic de a privi suferinta si moartea. A spus ca a constatat o reducere de 40% in alfa-amilaza salivara a acestora,  o masura de raspuns la stres de tipul „lupta sau fugi”.

Si ea e pe cale sa inceapa sa predea yoga celor care ridica gunoiul  in orasul Columbuus inainte ca acestia sa intre in tura de dimineata. In momentul de fata,aranjamentul ei cu orasul nu face parte din studiu. Spera doar sa le faca vietile mai putin stresante. Si nu are de gand sa le verifice reactiile inflamatorii, desi recunoaste ca i-ar placea sa faca asta.

Inapoi