YOGA ANTI-STRES

Cand organismul percepe o amenintare cum ar fi confruntarea cu o persoana agresiva, sistemul nervos simpatic este activat aproape imediat. Presiunea sangelui creste, inima bate mai rapid aducand mai mult sange in muschii mai mari de la picioare si brate pentru a ne permite sa ne aparam sau sa fugim pentru a scapa de probleme.

Daca sistemul de raspuns la stres functioneaza bine, odata ce amenintarea a trecut, corpul intra intr-o stare de restaurare in care sistemul nervos parasimpatic domina sistemul nervos simpatic, presiunea sangelui si bataile inimii revenind la normal.

In lumea moderna cele mai multe amenintari nu mai sunt de natura fizica.

Factorii de stres contemporan cum ar fi grijile pentru relatii, probleme la serviciu si ingrijorari abstracte despre bani, securitate, fericire si implinire au tendinta de a nu fi rezolvate rapid asa ca sistemul de raspuns la stres ramane activat sau reactivat repetitiv.

In acest caz sistemul imunitar se slabeste si apare boala.

Cand cineva mentioneaza o problema de sanatate legata de stres ne gandim la ulcer, probleme cu somnul sau durere de cap. Stresul contribuie la aceste probleme dar evidente stiintifice arata ca stresul alimenteaza unele din cele mai mari probleme de sanatate din timpul nostru cum ar fi diabetul de tip 2, depresia, osteoporoza, atacurile de inima sau boli autoimune ca scleroza multipla sau artrita reumatoida.

Indiferent de cauza externa, stresul este adesea alimentat de gandurile noastre.

Mintea poate chiar sa produca stres ingrijorandu-ne pentru probleme care aproape niciodata nu au loc.

Vestea buna este ca vindecarea si starea de bine pot sa fie facilitate tot prin intermediul gandurilor.

Mai mult ca orice, Yoga este o tehnologie care ne invata cum sa ne oprim mintea sa mai lucreze impotriva noastra. Yoga transforma mintea in aliatul nostru. In cuvintele lui Patanjali " Yoga incetineste fluctuatiile mintii". Prin reducerea volumului creatiilor mentale ne putem conecta cu spatiul nostru interior. Mai intai se poate observa spre sfarsitul unei lectii de yoga, apoi daca mentinem practica devenim din ce in ce mai constienti de locul acesta calm din interior, pe parcursul zilei.

Peste timp Yoga ne ajuta sa realizam ca multe dintre lucrurile care ne supara in mod normal, nu sunt asa de importante. Aceasta ar putea fi una din cele mai bune metode de a reduce stresul.

Sursa: Yoga as medicine-Timothy McCall-medic internist si prof de yoga

Inapoi