ROTILE DE ENERGIE CARE NE CONDUC VIATA-CEAKRELE

Ceakrele sunt vortexuri de energie localizate in locuri precise din corp (in principal in coloana vertebrala si articulatii)

Fiecare ceakra actioneaza ca un comutator care deschide parti specifice din creier.

Starea unei ceakre este determinanta pentru sanatatea noastra psihica, fiecare din ele continand o calitate care dezvolta fatete ale caracterului nostru si modul in care actionam cu elementele care ne inconjoara.

Ele dezvolta calitati cand sunt echilibrate si lipsuri cand sunt blocate sau prea deschise.

Daca sunt prea deschise, sunt responsabile de majoritatea problemelor psihice comune.

Sunt centrii responsabili de atingerea diferitelor teluri sociale sau personale.

Fiecare dintre gesturile noastre este in legatura cu o calitate a unei ceakra:(a tine un discurs este calitatea centrului de la gat-Vishudi, dezvoltarea compasiunii tine de centrul inimii-Anahata)

Orice blocaj al unei astfel de actiuni este o dovada ca o ceakra este latenta sau ca acest blocaj o va inchide.

Un interes unic pentru o ceakra o face sa devina prea deschisa creand un dezechilibru in celelalte: de exemplu, obsesia pentru placerea fizica ne face sa trecem de la o relatie la alta, necultivand dragostea pura. Svadistana, ceakra care gestioneaza organele sexuale o sa fie prea deschisa iar ceakra inimii va fi blocata.

In acest caz gasim satisfactia in lux si placeri dar suntem incapabili sa iubim.

Rezultatul este o suferinta interioara profunda din cauza cautarii constante a placerii fara a avea capacitatea de a dezvolta o relatie sanatoasa.

Sursa: manual Ecole Satyam

CEAKRA RADACINA-MULADHARA

Este localizata la baza coloanei vertebrale si este responsabila de legatura noastra terestra, telul nostru prin intermediul acestui centru este de a ramane conectati cu Pamantul si viata noastra. 

Daca ceakra este inchisa, devenim visatori si iresponsabili iar daca este prea deschisa devenim materialisti in exces.

Daca ceakra este echilibrata suntem constienti de nevoile noastre, chiar financiare fara sa exageram si fara sa fim obsedati de bunurile materiale.

Ne procuram ceea ce avem nevoie pentru a trai decent, nu posedam lucruri inutil.

Este ceakra cea mai evoluata la animale si cea  mai de jos in constiinta umana ; este ceakra de supravietuire, nu este nici o evolutie la acest nivel.

Se mai numeste ceakra "lupta sau fugi", care le-a fost utila stramosilor nostri, fiind vanati la randul lor de alte animale.

Organul de simt corespunzator este nasul iar blocajele se exprima prin  a ne simti agresati de mirosuri, sau lipsa mirosului.

Este ceakra familiei, a ceea ce ni s-a cerut sa fim.

Aici este sediul fricilor fundamentale-frica de moarte; fricile parintilor nu apartin copiilor.

Are legatura cu indeplinirea nevoilor de baza - supravietuire, bani, loc de munca, securitate, casa.

Daca centrul este prea deschis, suntem prea puternic atasati de familie, avem dificultate in a parasi locul natal, a calatori.

Daca este echilibrat, exista contact cu familia, dar suntem autonomi.

Alte semne de dezechilibru o reprezinta acumularea de obiecte inutile, prea multa mobila, suveniruri de vacanta nedeschise inca in ambalaj sau exagerarea nevoilor de baza-pantofi, haine.

In plan fizic, blocajele in acest centru de energie se manifesta prin probleme de sanatate la nivelul colonului, hemoroizi (constrangeri in familie), fisuri anale.

Cand suntem blocati ne simtim fara personalitate, o problema personala ne face sa fim 80% absenti in viata, traim mai mult in mintea noastra, lipseste creativitatea.

Daca suntem echilibrati avem o relatie amicala cu noi insine, acceptam lucrurile pe care le-am trait, viata se desfasoara lejer, obtinem usor strictul necesar .

Daca sunt blocaje ne putem simti sclavii obiceiurilor noastre, a lucrurilor de care nu ne putem elibera sau suntem in  incapacitatea de a ne atasa de partener.

In timpul cursului de profesor de yoga, unul dintre exercitii a fost sa punem pe hartie impresiile lasate de un anumit cuvant ( erau cuvinte de genul iubire, durere).

Dupa o luna, si-a citit fiecare povestea.

Toate lucrarile fara exceptie au fost despre relatii mai putin fericite cu parintii, s-a plans in hohote, desi aparent toti eram oameni realizati, cu varste intre 25-45 de ani, cu joburi, familii, copii si situatie materiala foarte buna.

Atunci, dupa ce mi-am citit povestea, am reusit sa dau jos din spate 'sacul cu pietre' pe care il purtasem o viata.

Atunci a inceput viata mea cea adevarata, am putut sa ma detasez de niste probleme care nu imi apartineau. Am putut sa accept trecutul, sa inteleg si sa imi vad de viata fericita, sa ma bucur de orice lucru marunt.

Purtasem in mine o durere surda mereu, o tristete de care  nu eram prea constienta si nu stiam de unde vine.

In filozofia yoga se spune ca trebuie sa retraim anumite evenimente, emotii  ca sa ne putem detasa de ele, sa se poata plasa mai bine si sa ne vindecam.

Avem nevoie sa ne simtim iubiti, acceptati neconditionat in familie, societate pentru a ne putea dezvolta armonios.

Paternul familial este atat de puternic incat il urmam aproape in mod inconstient.

Daca am trait primii ani de viata in familii fara intelegere, fara iubire, familii dezorganizate (divortul parintilor), crescuti de bunici, sau intr-un mediu in care era foarte prezenta teama sau grija zilei de maine este foarte greu sa ne construim interior si sa avem o familie armonioasa; ne dorim altceva insa urmam acelasi model.

Fiecare din noi in adancul inimii tanjeste dupa relatii durabile, sanatoase, pline de iubire.

Suntem nefericiti, schimbam masina, casa, partenerul, insa ramanem nefericiti - este nevoie sa schimbam ceva in mintea noastra, in modul de a percepe lucrurile.

Aceste exercitii sunt un fel de chirurgie energetica, fina, precisa care pot elimina imediat anumite blocaje si pot oferi o alta viziune asupra vietii.

Exercitiile de echilibrare sunt foarte simple (tehnici de vizualizare, respiratie, contractia perineului), necesita 15 minute, singura provocare fiind ca trebuie executate zilnic  timp de 30 de zile deoarece este vorba despre o miscare de energie.

Mai mult de jumatate dintre colegii inscrisi la  atelierul de ceakre au abandonat dupa primele saptamani negasind disponibilitatea de a practica zilnic exercitiile.

Cand se deblocheaza o ceakra, efectul poate sa fie ca cel al unui robinet deschis dupa ani de zile de pauza - apa sare in toate partile, deci ar fi normale simptome de frica, gelozie, pasiune, cosmaruri.

Frica ne tine prizonieri si ne limiteaza.

Este minunat ca avem sansa sa ne putem transforma si cred ca este nevoie sa incercam sa ne vindecam prin orice mijloc, pentru noi si pentru copiii nostri.

Un parinte care nu cunoaste fericirea, nu poate sa isi faca copiii fericiti.

EXERCITII ECHILIBRARE CEAKRA RADACINA

***** Toate drepturile rezervate, yogalatineacasa, interzisa difuzarea materialului.

Intoarcere pagina principala