RESPIRATIA CU UJJAY

UJJAY este o tehnica straveche de respiratie yogica care ajuta la calmarea mintii si corpului, echilibreaza sistemul cardiorespirator si elimina starile de iritare si frustrare.

Cand este practicata corect, respiratia cu Ujjay este in acelasi timp energizanta si relaxanta.

Este o tehnica folositoare in cazul problemelor cronice de plamani si astm. Benefica in cazul stresului, insomniei, durerilor de cap, intareste sistemul nervos si digestiv.

Regleaza temperatura si genereaza caldura in corp, este ca un masaj pentru organele interne si elimina toxinele acumulate.

Se poate folosi si in timpul practicii asanelor ajutand la pastrarea focusului si starii de concentratie in timpul trecerii de la o postura la cealalta.

Sunetul Ujjay ne permite sa devenim constienti de respiratia noastra , acest gest vital pe care il facem continuu fara sa ne dam seama.

Aceasta tehnica ne ajuta sa revenim in prezent si sa devenim constienti de corpul nostru.

Sunetul Ujjay este creat printr-o contractie lejera a epiglotei, asa cum procedam cand vrem sa vorbim in soapta, adesea fiind comparat si cu sunetul oceanului.

In timpul practicii incercam sa mentinem respiratia cat mai lunga , lenta si fluida dar fara sa fortam in vreun fel respiratia.

Este posibil ca respiratia cu ujjay sa nu ne reuseasca de la prima incercare sau sa o mentinem doar cateva secunde, sunt lucruri normale pentru incepatori.

In video pe care l-am pregatit se practica intins pe spate si am folosit doua cuverturi ca accesorii dar se poate face exercitiul si in pozitie de meditatie.

Este mai bine sa ne oprim din exercitiu daca simtim senzatie de ameteala sau alte efecte nedorite.

Cand ne obisnuim cu tehnica putem sa practicam pana la 5 sau chiar 10 minute. Prin practica respiratiei controlate obtinem schimbari pozitive in starea noastra fizica, mentala si emotionala

Inapoi