POSTURA IN CAP-SIRSASANA

Inteleptii yoghini considerau ca glanda pineala secreta un fluid special al imortalitatii numit amrita care in pozitia obisnuita curgea si se distrugea in plexul solar.

Punand corpul cu capul in jos pentru perioade lungi de timp acest fluid era retinut si actiona ca un elixir regenerativ oferind corpului o sanatate vibranta.

Postura in cap sau Sirsasana este numita si regele posturilor in yoga datorita efectelor benefice pe care le are asupra mintii prin cresterea fluxului de sange spre creier.

Are de asemenea efecte benefice asupra sistemului cardio-vascular,limfatic, endocrin si digestiv.

Inverseaza procesul imbatranirii, regleaza glanda pineala si pituitara, imbunatateste circulatia si creeaza o stare de calm si claritate mentala. Are efecte profunde asupra anxietatii si a altor dezechilibre ale sistemului nervos si este folosita in tratamentul yogic al multor probleme de sanatate.

Inversand fluxul gravitatiei, postura in cap simuleaza un lifting lasand pielea sa se intinda in directia opusa. Glandele suprarenale se detoxifica obtinand o gandire pozitiva si scaderea depresiei in timp ce sangele neoxigenat curge mai usor dinspre extremitati spre inima.

Ajuta la scaderea retentiei de fluide de la nivelul picioarelor reducand aparitia si prevalenta bolii varicoase. Elimina sansele de a avea un atac cardiac, studiile arata ca persoanele care practica regulat aceasta postura nu intampina aceasta problema.

Persoanele care si-au pierdut simtul mirosului pot observa o ameliorare practicand Sirsasana in mod regulat, somnul se imbunatateste, sangele se purifica si creste capacitatea de concentrare. Practicanti ai acestei posturi pe o perioada indelungata spun ca s-au vindecat de miopie sau ca parul albit si-a recapatat culoarea naturala.

Pentru a putea reusi postura in cap avem nevoie de forta si control, greutatea corpului este pe umeri si antebrate in timp ce capul abia atinge solul.

Este o postura care ne ajuta sa ne recunoastem fricile si prin intermediul ei putem lucra cu ele si le putem depasi castigand increderea ca nimic nu este imposibil de realizat.

Este de asemenea o postura importanta care ne ajuta sa dobandim o perspectiva echilibrata asupra vietii datorita faptului ca in aceasta pozitie nu putem vedea corpul si cum este aliniat ca in cazul altor asane, putand face ajustari doar din interior avand un minim de feedback extern oferind sansa sa ne examinam reactiile in relatie cu lumea exterioara mentinand atentia spre interior.

Pentru inceput putem practica postura la perete pentru 5-10 secunde, apoi adaugam gradual cateva secunde pana ajungem la 2-3 minute.

Dupa ce iesim din postura este recomandat sa stam cateva minute in postura copilului pentru a lasa timp corpului si sistemului nervos sa se ajusteze.

DSC_0535.jpg

Este contraindicata in cazul leziunilor gatului sau a discurilor cervicale, in timpul menstruatiei sau refluxului acid.

Pentru a intari umerii si antebratele si a ne pregati pentru postura in cap putem practica o postura ajutatoare "Pregatire postura in cap".

Dupa un an-doi de practica la perete a acestei posturi, am avut surpriza sa constat ca nu am curaj sa ma ridic in postura daca sunt in mijlocul camerei. M-a cuprins o frica paralizanta, o senzatie de singur in mijlocul oceanului cand habar nu ai sa inoti. Au urmat luni intregi de incercari zilnice, timp in care am asezat in spate paturi, perne ca sa nu ma ranesc in cazul unei caderi. Incercarile repetate m-au ajutat sa gasesc intr-o zi curajul sa ma ridic cu orice risc si am inteles ca lectia mea era sa invat sa ma ridic, nu cum sa cad.

Inapoi