DSC_0243.jpg

IMPORTANTA ALINIERII CORPULUI IN POZITIILE DE YOGA

Scopul practicarii pozitiilor de yoga numite asane este de a mentine starea de sanatate a tuturor muschilor, articulatiilor si organelor interne. 

Alinierea se refera la pozitia corpului care permite o mecanica optima a partilor acestuia.

Cand corpul este corect aliniat in poziția de yoga, starea de sanatate se amelioreaza pentru că circulația forței vitale Prana, sāngelui, limfei, lichidului cefalorahidian este optimizata.  

Fără alinierea corectă  putem obține efectul opus. Dacă nu suntem aliniati īn mod corespunzător circulația in articulatii devine deficitara sau se poate diminua spatiul dintre discurile vertebrale creand blocaje care afecteaza sanatatea .

Corpul uman este un miracol avand capacitatea de a construi incet forta si flexibilitatea prin intinderea partilor acestuia in cadrul limitelor lor fara a provoca nici o durere, disconfort sau rănire.

Problemele comune cu care ne confruntam in viata cotidiana cum ar fi durerea sau mici raniri se datoreaza nealinierii corpului pe termen lung din cauza felului gresit in care mergem, tinem corpul, stam si respiram crescand stresul din muschi si articulatii.

In yoga cautam simetria, echilibrul proportiilor pentru a crea armonie in corp, astfel este mai usor sa depasim limitarile corpului fizic si putem ajunge sa intelegem rezistentele mentale care pot fi fixatii, tabuuri, frici si anxietati sau chiar imaginatia care ne impiedica sa traim in momentul prezent.

Scopul yoga este de a dezvolta o mai mare constientizare prin capacitatea de a face diferite mișcări īn diferite zone ale corpului, īn același timp. Cand devenim conștienți ca este vorba despre  mai mult decāt stretching (intindere), īncepem să simtim diferente subtile in organism, care au o influență mare asupra mișcării noastre, lejeritatii fizice și chiar asupra starii mentale.

Concentrarea mentala necesara pentru a mentine corpul aliniat ne aduce in momentul prezent, ne face mai puternici si mai sanatosi.

Aliniamentul corpului se refera la raportul cu gravitatia care ne impinge in jos tot timpul  dar daca stam in pozitie dreapta resimtim mai putin efectele acesteia si ne simtim mai usori si in acelasi timp este vorba si de alinierea corpului in raport cu el insusi, nimeni nu are corpul perfect aliniat, fiecare dintre noi are dezechilibre din cauza folosirii  mai mult a unei parti  in detrimentul alteia sau din cauza miscarilor specifice repetate acasa, la munca sau cand facem sport.

Pentru fiecare dezechilibru corpul gaseste o compensatie, un echilibru de compromis ca sa nu cada dar de cele mai multe ori articulatiile si muschii nu mai functioneaza normal.

Cand practicam posturile yoga intentia este sa reglam dezechilibrele si compensatiile corpului, sa gasim un echilibru inteligent care lucreaza cu gravitatia, nu impotriva ei.

Fiecare postura yoga practicata corect are efect terapeutic, hatha yoga se bazeaza pe principii bio-mecanice care vindeca si protejeaza de raniri.

  18-03-2014

Inapoi