EXERCITII DE RESPIRATIE-PRANA, PRANAYAMA

"Respiratia (Pranayama) este probabil cel mai bun mod de a actiona asupra sistemului nervos autonom, care la randul lui controleaza functionarea fiecarui organ intern, precum si sistemul digestiv si imunitatea" - Timothy McCall  Medic specialist in medicina interna, editor medical la Yoga Journal si profesor de Yoga recunoscut international.

Sistemul nervos autonom regleaza raspunsul la stres si este conectat cu procese fizice ca digestia, respiratia, ritmul cardiac, functia imuna.

El are doua ramuri: sistemul nervos simpatic si parasimpatic. Sistemul nervos simpatic numit si "lupta sau fugi" intervine in situatii de pericol, de supravietuire. Cand este suprastimulat, afecteaza mintea si corpul.

Sistemul nervos parasimpatic numit si "relaxeaza si digera" cand este stimulat are efect calmant, ne permite sa ne decuplam de la factorii de stres, imbunatateste digestia si scade ritmul cardiac.

Cateva studii arata ca tehnicile de respiratie Yoga reduc anxietatea si depresia. Cercetatorul Chris Streeter de la Boston University crede ca este din cauza ca acestea actioneaza asupra nervului vag care este parte a sistemului nervos parasimpatic si astfel se reduce anxietatea.

In timpuri stravechi utilizarea respiratiei controlate a fost o metoda de tratament pentru o sanatate buna, echilibru mental si emotional.

Vindecatorii yoghini stiau ca ritmul respiratiei are efecte puternice, Pranayama fiind o tehnologie  sofisticata de auto-vindecare.

Respiratia este vitala, aerul pe care il respiram este mai important decat mancarea si apa. Putem supravietui fara hrana catava saptamani, fara apa cateva zile dar fara aer doar cateva minute, viata incepe si se termina cu o respiratie.

In Yoga viata nu se masoara in ani ci in numarul de respiratii.

Respiratia profunda, regulata si linistita este fundamentala pentru sanatatea noastra.

Respiratia prea rapida si superficiala are influente negative, intensifica nervozitatea, stresul, tensiunea si durerea.

Ca bebelusi toti am inceput sa respiram la nivel abdominal, la varsta adulta majoritatea respiram la nivelul cutiei toracice, acest mod de a respira provocand tensiune si anxietate.

Respiratia aduce energie corpului si este calea principala prin care organismul elimina deseurile.

Toate functiile vitale sunt legate de procese de oxidare si reductie, fara oxigen nu exista viata.

In Yoga, tehnicile de respiratie controlata poarta numele de Pranayama; Prana - inseamna energie si Ayama - expansiune.

Prana este sursa de energie universala care permite elementelor sa traiasca, vantului sa sufle, oamenilor sa gandeasca, animalelor sa se deplaseze, Universului sa nasca o stea.

Un organism chiar daca primeste cea mai sanatoasa dieta, daca nu are capacitatea sa asimileze Prana corpul este lipsit de vitalitate.

In Yoga utilizam tehnici pentru a absorbi voluntar Prana, Pranayama este o stiinta exacta care controleaza forta vitala.

Filozofia Yoga spune ca Universul este compus din eter cosmic - Akasha si din energie - Prana.

Cand Prana actioneaza asupra Akasha, toate formele de materie iau nastere.

Aceasta conceptie corespunde fizicii nucleare care considera materia o forma de energie aranjata in diverse moduri.

Daca spunem ca fatul traieste de indata ce inima lui incepe sa bata, ca tot corpul este activat prin impulsuri electrice, ne putem intreba ce energie a pus inima in actiune. Yoga spune ca Prana.

Prana exista peste tot, chiar si acolo unde aerul nu poate patrunde si face legatura dintre minte si constiinta. (sursa manual Ecole Satyam)

Respiratia automata, involuntara nu este conectata cu mintea, inspiratia si expiratia depind de starea de sanatate a plamanilor si inimii.

Pranayama ne ajuta sa luam controlul asupra respiratiei involuntare regland sistematic inspiratia si expiratia ca durata si viteza.

Noi absorbim Prana prin respiratie, mancare si prin concentratie si aceasta intra in corp prin porii pielii, nari, alveole pulmonare, limba.

Fiecarei emotii pe care o experimentam ii corespunde un patern in respiratie, cei mai multi oameni au paternuri de respiratie nesanatoasa, strategii artificiale pentru a gestiona evenimentele din viata cotidiana.(sursa Doug Keller)

Respiratia controlata Pranayama este un instrument foarte puternic care induce o relaxare profunda, respiratia  afecteaza sanatatea pe termen lung si felul cum imbatranim.

In tehnicile Pranayama accentul se pune pe extinderea expiratiei pentru a putea inspira din plin.

Controland cu grija respiratia putem avea o viata mai implinita eliberand corpul de deseuri si maximizand priza de oxigen.

Respiratia controlata reduce simptomele anxietatii, elimina tensiunile, calmeaza mintea si creste starea de spirit.

Gandim mai clar, suntem mai determinati si ne lasam mai putin condusi de emotii.

Pranayama amelioreaza starea generala a sanatatii si are beneficii profunde fizice si emotionale.

•  Reduce tensiunea arteriala, prin relaxarea corpului și liniștirea nervilor.
• Ajuta corpul sa scape de grăsime și de greutate excesiva.
• Amelioreaza problemele  digestive.
• Elimina toxinele din  corp.
• Previne diferite boli prin intarirea sistemului imunitar.
• Elimina emoțiile negative.
• Îmbunătățeste circulația sangelui in tot corpul.

In video de azi am pregatit doua exercitii de respiratie, primul este tehnica de baza in Pranayama, respiratia completa la nivel abdominal, cavitate toracica si clavicule si reprezinta modul in care ar trebui sa respiram normal.

Expiratia este mai lunga decat inspiratia, se respira incet si profund la nivelul narilor fiind cea mai buna metoda pentru transferul eficient de oxigen.

Al doilea este Tehnica Kapalabhati, este vorba despre o expiratie fortata contractand musculatura abdominala spre coloana vertebrala iar inspiratia se face lent, normal, fara efort. Se respira doar pe nas, gura este inchisa.

10 respiratii formeaza un ciclu, se pot face 2-3 cicluri cand va obisnuiti cu tehnica.

Kapalabhati curata sistemul respirator, purifica sangele, maseaza organele abdominale si elimina aerul rezidual care de obicei nu se elimina prin respiratia automata.

Se evita in caz de hipertensiune, hernie, iar daca apar ameteli sau durere se opreste exercitiul si poate fi reluat mai tarziu cu mai putina forta.

Inapoi